Als vijfdejaars VWO-leerlinge ben ik al druk bezig met het uitzoeken van een vervolgopleiding. Nou is er tegenwoordig zo veel keuze aan studies dat je bijna niet weet waar je moet beginnen. Om uit te zoeken welke richting voor mij het beste was heb ik een meeloop dag gedaan bij Turnaround Advocaten.

Mijn focus ligt al enige tijd op het gebied van advocatuur. Nou is normaal gesproken een stage of meeloop dag in de wereld van advocatuur, voor een middelbare scholier, vrijwel onmogelijk om aan te komen. Dus zodra ik de kans aangeboden kreeg van één van mijn leraren, nam ik deze natuurlijk direct aan.

Via mail-contact met Aubrey Klerks was er een datum vastgesteld om naar uit te kijken.

16 juni was het dan zover. Om 8:45 werd ik ongeveer verwacht op het kantoor, maar omdat ik niet te laat wilde aankomen stond ik rond half 9 voor de deur.

Na een korte rondleiding over de vloer en voorgesteld te worden aan de werknemers, kreeg ik mijn plekje aangewezen waar ik de dag zou gaan doorbrengen. Er werd een snelle doorloop gegeven van de dag en toen was het om 9 uur tijd voor de eerste activiteit op de agenda, de jurisprudentie.

De jurisprudentie duurde ongeveer een uur en in dat uurtje kwamen er wat zaken uit het verleden voorbij. Voor mij kwamen er natuurlijk een hoop termen voorbij vliegen die ik niet begreep, maar met een beetje kennis uit de lessen M&O en boekhouden en extra uitleg van de werknemers kon ik het toch nog goed volgen.

Na afloop van de jurisprudentie kreeg ik mijn eerste opdracht. Ik mocht gaan uitzoeken hoe een faillissement in zijn werk gaat van A tot Z. Met een wetboek in mijn hand en tips in mijn achterhoofd ging ik aan de slag.

Rond half 1 was ik klaar met mijn opdracht en was het tijd om te gaan lunchen. Samen met alle werknemers gingen we buiten lunchen in het zonnetje. Wat me opviel dat er tussen het drukke werk door uitgebreid tijd werd gemaakt om samen te zitten en bij te kletsen. De sfeer onder de mensen heb ik als uiterst gezellig ervaren.

Na de lunch ging ik met Aubrey samen in haar kantoortje de opdracht nakijken en kreeg ik twee toetsen over de gedragsregels van advocaten, samen met een boekje waar de gedragsregels in stonden uitgelegd.

Al met al was het een zeer leerzame dag en heb ik het beroep eindelijk een keertje van dichtbij kunnen bekijken in plaats van in series op de televisie. Mijn beeld over de advocatuur wereld is zeker een stuk duidelijker geworden en ook door deze dag heb ik een duidelijkere visie gekregen op mijn toekomstige opleiding!